Steet Art

Urban Art & Graffiti

Street Art, Urban Art & Graffiti

Urban Art is een verzamelnaam voor kunstuitingen welke onderdeel uitmaken van het stedelijk landschap, soms legaal soms illegaal aangebracht. Subgenre’s hiervan zijn graffiti en streetart. Bij graffiti worden vaak spuitbussen en soms markers en sjablonen gebruikt. Het kunstwerk bestaat uit een decoratieve nametag of ‘handtekening’ van de maker. Streetart komt in meerdere vormen voor, zoals muurschilderingen, vaak door middel van sjablonen of stencils aangebracht, maar ook posters, stickers en 3-D. Bij Street art gaat het meer om de boodschap en originaliteit van het kunstwerk. Bekijk hier de uitbebreide Street Art collectie bij ArtEtcetera.

Kunst van de straat naar de galerie

De graffiti, muurschilderingen en streetart hebben inmiddels een weg gevonden naar de galerie en het museum. De kunstwerken worden dan gerealiseerd op canvas, maar hebben soms een metalen of houten ondergrond. Street-art vinden we ook veel terug in de meer betaalbare grafiek, kunst in oplage, zoals zeefdruk, lithografie, Giclee en zelfs offset. Van bekende streetart kunstenaars als Banksy, Shepard Fairey – OBEY, Ben Eine, Martin Whatson, Hayden Kays, Heath Kane, maar ook Keith Haring, Basquiat en Herman Brood heeft Art Etcetera kunstwerken te koop.

Het ontstaan van Street art

In de jaren 70 van de twintigste eeuw is urban art en streetart ontstaan. Graffiti werd destijds veel gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken of voor voor maatschappij kritische zaken. Het verdween in de jaren daarna wat meer naar de achtergrond. In de  jaren 80 zagen we de kunst van van Keith Haring en Jean-Michel Basquiat meer en meer verschijnen. Dit waren dan ook de eerste (en nog steeds zeer) bekende Street Art kunstenaars die de weg naar musea en kunsthandel vonden.

Iemand die precies wist hoe kunst populair te maken was Andy Warhol (’the king of pop-art’). Andy werkte in de jaren 80 al snel samen met zowel Haring als Basquiat. Dit zal de kunstenaars zeker hebben geholpen. Zowel Basquiat als Warhol overleden in de jaren 80 en Keith Haring was immens populair toen hij overleed in 1990.

voorjaar lente kunst kleurrijk art etc Bussum

Meer Street Art

Streetart is vooral door de bekende kunstenaars als Banksy en Shepard Fairey (Obey) momenteel erg populair. Maar er zijn ook wat minder bekende kunstenaars die al jaren fraaie ‘street art gerelateerde kunst’ maken. Voorbeelden hiervan zijn o.a.: Ben Allen, Ottograph, Kev Munday, Jan-Frederick Frey, Paul Kostabi, Paul Insect, James Rizzi en Floyd Douglas. Bekijk hier onze Street art collectie.

Street Art in Nederland

Ook in Nederland werd de graffiti in de jaren 70, 80 en 90 van de twintigste eeuw meer en meer zichtbaar. In Amsterdam en andere grote steden is graffiti en street art sindsdien overal te vinden. Nederlandse kunstenaars die Art Etcetera in de Street Art collectie heeft zijn o.a. Herman Brood en Ottograph.

Keith Haring was in 1986 de eerste bekende Street Art kunstenaar die een solo tentoonstelling had in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Street Art & Pop Art

In de vele kunstwerken van de streetart kunstenaars vinden we vele verwijzingen, elementen en zelfs rechtstreekse kopieën uit de pop art. Banksy heeft dit onder andere gedaan met bekende kunstwerken van Andy Warhol. De Marilyn van Warhol is de Kate Moss bij Banksy en Warhol’s Campbell’s soep blikken zijn bij Banksy van Tesco. Bekijk naast de street art ook eens onze pop art collectie.

Alleen Street Art of alle kunst in 1 keer?

Wil je onze Street art collectie zien? Of  ALLE KUNST in onze WEBSHOP bekijken.

Street Art CollectieWebshop - alle kunst