De steet art van Banksy

Door Art Etcetera

Banksy business

Banksy blijft vele mensen intrigeren en bezighouden. Ondermeer omdat Banksy nog steeds anoniem is. Elke keer is er een activiteit of actie (British Museum, 2005), een film (Exit Through the Gift Shop, 2010) video, themapark (Dismaland, 2015), hotel (Walled Off Hotel, 2017), Pop Up Shop genaamd Gross Domestic Product (Croydon, Londen, 2019) tentoonstelling of nieuwe graffiti.
Vele mensen verzamelen van alles wat Banksy ooit heeft uitgegeven. Kaarten en stickers, catalogi en boeken, album covers, posters en zeefdrukken. Maar hoe weet je nu of dit Banksy product dat je wilt kopen echt is en niet een ongeautoriseerde en ongelimiteerde herdruk is of digitale print? Dat is soms lastig vast te stellen, maar Art Etcetera kan daarin wellicht helpen, neem gerust contact met ons op.

Banksy van graffiti tot zeefdruk

Een origineel en uniek Banksy schilderij is inmiddels onbetaalbaar geworden, maar ook grafiek (kunst in oplage) van Banksy is erg duur. Een ongesigneerde zeefdruk begint rond de 15 a 20.000 Euro en een handgesigneerde zeefdruk met officieel Pest Control certificaat (COA) kan soms meer dan 200.000 Euro opbrengen.

Betaalbare Banksy Kunst

Betaalbaarder kunstwerken zijn de officieel door Banksy of musea uitgebrachte kaarten, brochures, boeken, album covers posters of offset litho prints.

Kaarten: Banksy heeft verschillende keren postcard sets uitgebracht, zoals de Crude Oils en de Banksy vs Bristol Museum ansichtkaarten sets. Soms worden de kaarten ook los verkocht. Een zeer gewilde en gelimiteerde uitgave is de ‘Rude Snowman’ kerstkaart van Banksy uit 2006.

Brochures en boeken: Er zijn boeken van Banksy in gelimiteerde oplagen en ook de uitgebreide Brochure en leaflet van Dismaland zijn erg in trek bij verzamelaars.

Albumcovers: Banksy heeft door de jaren diverse fraaie albumcovers ontworpen. Soms in kleine series, zoals de Badmeaningood en We Love You… De covers werden voor LP en CD, waarbij de vinyl versies dan weer duurder zijn, afhankelijke van de oplage/verkijgbaarheid uiteraard. De bekendste ontwerpen zijn de covers voor de Britse band Blur en de Dirty Funker (Radar Rat).

KLIK HIER voor de biografie met daaronder alle BANKSY KUNST

voorjaar lente kunst kleurrijk art etc Bussum

Banksy Prints, Multiples & Spray Art

Offset litho prints / Posters: Een bekende en veel gezochte volledige serie van Banksy vs Bristol Museum. Maar ook de poster ‘Visit Historic Palestine’ voor het Walled Off Hotel welke Banksy opende op 20 maart 2017 in Bethlehem. Alle kamers in dit hotel kijken uit op de met graffiti bedekte muur. Dit om de aandacht te vestigen op de Midden-Oosten problematiek. Meer informatie over de Banksy posters is hier te vinden.

Multiples: Naar aanleiding van ‘Peckham Rock’ British Museum Londen, 2005 is er een geautoriseerde multiple in gelimiteerde oplage gemaakt, zie onze collectie. Van het MOCO Museum (Amsterdam) hebben we een Banky ‘keep it real’ ontbijtbord in onze collectie.

Spray Art: Met behulp van stencils werden tijdens Dismaland in 2015 stukken karton bespoten. Met spuitbus en stencils werden in kleine oplagen bekende werken van Banksy aangeboden, zoals de Radar Rat in onze collectie.

West Country Prince Zeefdrukken

Er zijn ook ‘replica’ zeefdrukken welke exact overeenkomen met de Banksy zeefdrukken. Ze zijn handgedrukt, en genummerd met hetzelfde formaat, papier, techniek en inkt als die van Banksy. Echter hier staat een stempel op de achterzijde van de West Country Prince uit (de omgeving van) Londen.

Handgedrukte replica’s

De vraag is dezelfde als bij Banksy: wie zit hierachter? Ook reageert Banksy niet op de West Country Prince zeefdrukken. Dus wordt er druk gespeculeerd of dit iemand is uit de kring rondom Banksy, met toegang tot de drukvormen en kleurnummers? Of zit Banksy hierachter, om fans die de exorbitante prijzen van zijn werk niet kunnen betalen, een kans te geven deze betaalbare handgedrukte replica’s te kunnen bemachtigen?

Intrigerend, Banksy en WCP

Intrigerend blijft het wel en het is zeker een goede oplossing, de WCP zeefdrukken zijn fraaie betaalbare kunstwerken. Ook de oplage en het stempel waarborgen gelimiteerde oplagen door deze anonieme Britse zeefdrukker en uitgever.
Juist omdat het lijkt alsof Banksy de zeefdrukken gedoogd of toestaat maakt het interessant om een dergelijk kunstwerk in bezit te hebben.

Bekijk hier ons verslag van de Banksy ‘Cut & Run’ tentoonstelling in het GoMa in Glasgow
Tot slot nog een website met veel Banksy informatie: Banksy Explained en de website van Banksy met de laatste informatie en acties.

Meer over Steet Art?

Meer over street art, urban art of Graffiti? Of  ALLE KUNST in onze WEBSHOP bekijken.

Wat is street artStreet Art Collectie