Juni 2023 – Banksy, de wereldwijd bekende street-art kunstenaar, stelde zelf de tentoonstelling ‘Cut & Run’ in de Gallery of Modern Art in Glasgow (GoMa) samen. Voor het eerst in 14 jaar, de vorige tentoonstelling van zijn hand was in het Bristol Museum in 2009.

Dit is de eerste grote overzichtstentoonstelling van Banksy. De volledige naam van de tentoonstelling: ‘CUT & RUN, 25 Years of Card Labour.’ Met deze tentoonstelling, waar 2 jaar in het diepste geheim aan is gewerkt, kom je inderdaad “het dichtst bij zijn werk, werkwijze en gedachten.” Kortom dit is een gelegenheid om Banksy te zien en te beleven als nooit tevoren.

De kunst van Banksy is ironisch, cynisch maar ook humoristisch, hij ageert tegen onrecht, kapitalisme etc. Hij gebruikt krachtige en simpele statements en door zijn anonimiteit bereikte hij een cultstatus.

Waarom Glasgow?
Voor het museum staat een beeld van de hertog Van Wellington, met een verkeerspylon (traffic cone) op zijn hoofd. De pylon werd regelmatig door de politie verwijderd, maar al 40 jaar lang wordt deze pylon steeds weer teruggeplaatst (zie wikipedia).
Als we de voorruimte van de tentoonstelling betreden, moeten we onze telefoon meteen opbergen in een afgesloten etui, hierdoor is er meer beleving en minder afleiding. In deze ruimte zien we graffiti spuitwerk van 2 jongens, waarbij de 1 op de ander zijn schouders staat, met een pylon in zijn hand reikend naar…..

We zien in de tentoonstelling zijn studio of werkplaats, waar de voorbereidingen worden getroffen. Maar ook alle gesneden stencils of kartonnen maskers waardoor de vormen en afbeeldingen op de muur worden gespoten. De teksten bij de verschillende onderdelen in de tentoonstelling zijn zeer persoonlijk en geven een goede inkijk in de werkwijze, maar ook de gedachten erachter. Zelfs de schetsen, collages, modellen en mock-ups zijn te zien in verschillende stadia. Kortom dit is echt een kijkje in de keuken van de kunstenaar.

Graffiti, stencils en installaties
Naast de graffiti en de stencils zijn er ook diverse installaties te zien, zoals een volle veewagen, op weg naar de slachterij, vol met dieren knuffels (de Meat Truck met “Sirens of the Lambs’ welke in 2013 New YorkCity heeft rondgereden). Maar ook een telefooncel met daaromheen personages met afluisterapparatuur. Dit is aangebracht in de plaats waar het hoofdgebouw van de betreffende geheime dienst is gevestigd. Maar ook recent werk van de turnster die een handstand doet bij een gebombardeerd flatgebouw in de Oekraîne, met de betreffende stencils en de brokstukken en het puin eromheen.

Er is erg veel te zien en te lezen in de tentoonstelling. Zelf een foto maken mag niet, maar een medewerker kan wel een polaroid van de bezoeker maken bij een Banksy kunstwerk. Aan het einde hangt er een bekend kunstwerk met ‘Exit through the giftshop.’ Dit refereert aan de Banksy documentaire uit 2010 en aan de wat verdorven kunstwereld. In de shop is een catalogus van de tentoonstelling te koop en posters. De catalogus is perfect om op een rustig moment de teksten en werken van Banksy nog eens rustig door te nemen en zo steeds iets meer te begrijpen van deze kunstenaar.

Als laatste verrassing lopen we, richting de uitgang, door de slaapkamer uit de kindertijd van Banksy. We horen muziek van Salt’n Pepa, Push it, zien wanden met posters met The Specials, Rene Margritte, Lord of the Rings, tanks, straaljagers, een vol prikbord met een tekst: ‘Words do not mean anything today.’ Aan het plafond zien we helikopter en vliegtuig schaalmodellen, allemaal uit de jaren ’80.

Scroll naar beneden voor de KUNST van Banksy bij ArtEtc

Meer info:

Bekijk hier een korte biografie met de KUNST VAN BANKSY bij ArtEtc

Meer info over ‘De Steet art van Banksy’

Bekijk hier een impressie van Cut & Run door de BBC

Video Meat Truck, Sirens of the Lambs