Schilderij en Grafiek

Wat is wat in de kunstwereld

De kunstenaar en het kunstwerk

Kunstenaars hebben, voor het maken van een kunstwerk, een grote keuze uit de te gebruiken technieken en materialen. De gebruikte materialen bepalen hoe een kunstwerk er uiteindelijk uit ziet. Een houtskooltekening, gouache of olieverfschilderij is compleet anders dan een grafische techniek zoals zeefdruk. Vervolgens is de manier waarop het materiaal wordt gebruikt voor het uiterlijk van belang. Zien we forse penseelstreken en of bijvoorbeeld subtiele tinten van de houtskooltekening, of zien we een glad oppervlak met egale heldere kleuren zoals bij de zeefdruk.

Een overzicht van enkele kunstvormen

De meest voorkomende kunstvormen zetten we hieronder uiteen:
Schilderkunst, uniek kunstwerk: uit te voeren met  acryl-, olieverf, waterverf etcetera. Grafiek, kunst in oplage: uit te voeren in lithografie, ets, linosnede, giclée, zeefdruk etc.
Beeldhouwkunst: het boetseren, uithakken of opbouwen van een beeld of vorm, welke ook weer door bijv. een mal in oplage te produceren is. Verder is er de textiele kunstvorm, denk aan tapijten knopen, weven, spinnen, kleding etc. en keramiek, fotografie en film, multimedia producties, installaties en nft’s.
In onze collectie vind je de schilderkunst, veel grafiek en van de overige kunstvormen enkele kunstwerken. Het schilderij is uniek, hier is slechts 1 enkel exemplaar van en direct van de hand van de kunstenaar. De betekenis van de verschillende grafische technieken, druktechnieken voor ‘kunst in oplage’ staan hieronder vermeld.

artetc-galerie

Grafiek, de grafische druktechnieken

De kunstenaar gebruikt grafiek om zijn kunstwerk in oplage te kunnen verkopen. Van dezelfde kunstenaar is de prijs van grafiek lager als die van een uniek kunstwerk. Van een bekende kunstenaar als Andy Warhol, Keith Haring, Salvador Dali of Banksy is een origineel werk niet meer te betalen. Dan is grafiek een meer betaalbare oplossing. Dan het liefste een genummerd en handgesigneerd kunstwerk. Soms is er ook een stempel van de uitgever of drukker op terug te vinden. Hieronder uitleg van de verschillende technieken.

Lithografie of steendruk

De vlakdruktechniek is ontdekt aan het einde van de 18e eeuw. De kunstenaar brengt de afbeelding aan op een mooi vlak gepolijste kalksteen. Het beeld word met behulp van arabische gom gefixeerd. Voordat men gaat drukken wordt de steen vochtig gemaakt en het beeld ingeïnkt. De niet betekende delen blijven nat en stoten de inkt af en de tekening houdt de inkt vast. Op deze wijze wordt dmv een pers de inkt overgebracht op het papier.
Voor elke te gebruiken kleur is een aparte steen (drukgang) geprepareerd welke na elkaar op het papier over elkaar heen worden gedrukt. Dit wordt ook wel chromolithografie genoemd. Kunstenaars die de lithografie veel gebruiken of hebben gebruikt zijn onder andere: Corneille, Antoni Tàpies, James Rizzi, Karel Appel en Joan Miro.

De ets

Bij het etsen wordt door de kunstenaar getekend op een met vernis afgedekte koperen of zinken plaat. Etsen is een diepdruktechniek waarbij de tekening in zuur wordt ingebeten. De betekende plaat wordt enige tijd in een bad met salpeterzuur of ijzerchloride gelegd. Tegenwoordig gebruikt men voor zinkplaten kopersulfaat om te etsen. Na het inbijten wordt met terpentine de afdeklaag verwijderd. Het vereist vakmanschap om de plaat na het tekenen op de juiste manier te prepareren.
Andere etstechnieken, naast de gewone lijnets, zijn de aquatint en vernis Mou. Bekende kunstenaars die etsen maakten zijn: Anton Heyboer, Ronald Tolman, Erik Besou en Hans Vredegoor.

Zeefdruk of silkscreen

Zeefdruk, ook wel serigrafie genoemd, is een druktechniek waarbij de inkt door een soort sjabloon, de drukvorm, wordt gedrukt. Deze drukvorm zit in een raamwerk waarin een zeef, een fijn (polyester) gaas, is gespannen.
De drukvorm wordt met behulp van een lichtgevoelige laag en een film belicht op de zeef en onbelichte delen worden daarna uit de zeef weggewassen. Door de open delen van de zeef drukt men de inkt. Voor elke kleur is een apart raam met drukvorm (zeef) nodig.
Verschillende vormen of kleuren kunnen met deze techniek op of naast elkaar worden gedrukt.

Andy Warhol was de eerste kunstenaar die de zeefdruktechniek veelvuldig gebruikte. Iedereen kent de prachtige, vaak kleurrijke zeefdrukken welke juist door de pop art kunstenaars veel werd gebruikt. Maar ook Herman Brood heeft vele prachtige zeefdrukken gemaakt.
Tegenwoordig zien we ook veel street art kunstenaars zoals Banksy, Ben Eine, Heath Kane, Shepard Fairey (OBEY) weer gebruik maken van zeefdruk om zo betaalbare, affordable art te kunnen verkopen.

Grafiek, kunst in oplage, is bij voorkeur genummerd en handsgesigneerd. Dit geeft zekerheid en is controleerbaar, ondermeer door de oplage en uitgever. Het werk is dus ook te vergelijken.

Giclée

Een giclée is een digitale print, een relatief nieuw soort kleurendruk van heel hoge kwaliteit. Dit wordt soms ook wel irisprint of piëzografie genoemd. De basis voor de glicée is een inkjetprinter van heel hoge kwaliteit welke drukt met kleurechte inkt-pigmenten van hoge kwaliteit. Ook het papier is stevig en van hoogwaardige kwaliteit.
Voor de afdruk van de giclée wordt van het originele werk eerst een digitale ‘scan’ of hoogwaardige digitale foto gemaakt en vervolgens drukproeven waarop eventuele beeld- of kleur correcties worden toegepast.
Een digitaal gemaakt kunstwerk dat speciaal voor verwerking tot giclée is gerealiseerd komt steeds vaker voor. Soms wordt een dergelijke print nog met de hand nabewerkt met spuitbus, penseel etc. Dan spreken we van een ‘hand finished’ versie, waarbij dan elke hand finished giclée net even anders is.

Het voordeel van de giclée is dat de oplage klein kan zijn én de oplage kan in delen gedrukt worden. Dus de investering is kleiner en zo is de drempel lager voor de kunstenaar en de kunstverzamelaar of koper.

De kunstenaars van wie ArtEtcetera giclées heeft zijn o.a.: Armando, Basquiat, Damien Hirst, Paul Kostabi en Mark Kostabi.

Kunsttips of Webshop?

Bekijk ook onze interessante kunst-tips. Voor het bekijken van ALLE KUNSTWERKEN, ga naar onze webshop.

Kunst-tipsWebshop