Kunsttips van Art Etcetera

Voor goed kunst advies

Kunst kopen als investering?

Natuurlijk is het mooi als je bij Art Etcetera aangekochte kunstwerk in waarde stijgt, maar lees dan eerst even onze kunsttips hieronder. Als je je kunst aankoop als een belegging gaat zien, dan moet je wel erg goed op de hoogte zijn van de internationale ontwikkelingen in de kunstwereld. Je moet de kunst-markt dan door en door kennen. Met deze kennis weet je misschien wat op dit moment een goede investering is. Maar of dit ook geldt over twintig of dertig jaar?
Vaak geldt dit alleen voor de grote kunstenaars, deze zijn ook minder gevoelig voor trends. Maar zekerheid is er nooit natuurlijk. Koop daarom in eerste instantie het kunstwerk wat je raakt, waar je de kriebels bij krijgt, waar je voor valt. Kortom je wilt het hebben om de kwaliteiten van het kunstwerk, niet om de naam van de kunstenaar.

Moet je een kunstkenner zijn?

Om kunst te kopen hoef je geen kunstkenner of kunsthistoricus te zijn. Je kunt je makkelijk laten informeren en adviseren door de ArtEtc galerie in Bussum. Zij kunnen enthousiast vertellen over een kunstwerk, kunstenaar of een kunststroming.
Met meer kennis kijk je vaak net even anders naar kunst. Bekijk bijvoorbeeld de biografie of het oeuvre van de kunstenaar, is deze internationaal bekend en door wie hij of zij werd geïnspireerd. Naarmate je het grote verhaal begrijpt wordt naar kunst kijken steeds leuker. Goed is om van een kunstwerk te informeren welke materialen zijn gebruikt, welke techniek, is het een uniek schilderij of kunst in oplage? Grafiek, bijvoorbeeld een litho, ets of zeefdruk. Is het kunstwerk genummerd en handgesigneerd of drukgesigneerd en erg belangrijk: wat is de conditie van het kunstwerk? Ook is het goed te weten hoe een aankoop goed in te laten inlijsten en welke materialen hiervoor het beste te gebruiken.
Onze collectie is in onze webshop te bekijken, maar veel van de kunst is ook bij ons in de galerie in Bussum of op andere locaties in het Gooi te zien.

Onbetaalbare kunst of juist betaalbaar?

Art Etcetera is een laagdrempelige galerie en richt zich juist op betaalbare kunst / affordable art. Vanaf zo’n 100 euro starten de prijzen, afhankelijk van kunstwerk en/of kunstenaar. De prijzen stijgen naar een paar honderd of enkele duizenden euro’s om een bekender werk of kunstenaar te kunnen bemachtigen. Jonge of minder bekende kunstenaars zijn goedkoper dan de gevestigde namen, maar ook het soort werk is van belang. Hebben we het over grafiek, kunst in oplage, dat kun je denken aan een zeefdruk, ets, giclée, lithografie e.d. Deze kunst is goedkoper dan een kunstwerk waar er slechts 1 van is, een schilderij, tekening etc.
Ook bij grafiek is er onderling nog verschil in prijs, natuurlijk de kunstenaar, het formaat en de oplage van het werk en in welke periode dit is gerealiseerd. Vanaf een paar honderd euro kunt je bijv. een litho of zeefdruk van Corneille, Herman Brood, Jan Cremer of Karel Appel in huis halen. Voor een (wat) grotere investering kun je ook aan grote internationale namen denken als: Andy Warhol, Keith Haring, Damien Hirst, Ai WeiWei, Frank Stella, Tapies, Mark Rothko, Sol Lewitt, Jeff Koons, Banksy etc. Uiteraard zijn er ook allerlei vervalsingen van kunstwerken, dus koop ze bij een betrouwbare galerie.

Kunst online kopen?

Natuurlijk, kunst moet je in het echt, in onze galerie bekijken. Maar als je het werk, de techniek en/of de kunstenaar kent, dan is de stap kleiner om dit online te bestellen. Met grafiek is dit ook redelijk goed te beoordelen en de e-shop is een laagdrempelige manier om een mooi kunstwerk uit te zoeken en te kopen. Art Etcetera verkoopt via de e-store wereldwijd kunstwerken en vaak vinden de mensen het online aangekochte werk in het echt nog mooier.
Ongeveer een 40 a 50% van de kopers wil het werk toch in het echt zien, want natuurlijk gaat kunst om beleving. In de galerie kunnen we de zoektocht naar een kunstwerk vereenvoudigen en we kunnen zelfs een impressie maken van het kunstwerk in de woon- of werkomgeving van de klant.

Dure kunst is beter?

Voor het kopen van kunst is het verstandig een betrouwbare galerie te bezoeken. De prijs van een kunstwerk hangt namelijk van veel factoren af, hoe bekend is de kunstenaar, wat zijn de gebruikte materialen, wat is het formaat en is het een uniek werk of kunst in oplage gemaakt? Een uniek olieverf schilderij is duurder dan kunst in oplage, grafiek. Maar een zeefdruk, ets of lithografie zal in een kleine oplage van 50 stuks duurder zijn dan in een oplage van 500. Soms valt een zeefdruk of litho buiten oplage, soms aangegeven als ‘artist proof’ (A/P, E/A), soms als Hors Commerce (H/C) soms handgesigneerd en soms gesigneerd in de druk. Kortom het inwinnen kan kennis en advies is aan te raden om teleurstellingen te voorkomen.
Kunst in oplage mag niet zomaar worden bijgemaakt, dit zal in de kunstwereld snel worden opgemerkt en als kunstenaar of verkoper ben je dan snel uitgespeeld. Een oplagenummer kun je als koper dus vertrouwen.

Kunstbeurs of tentoonstelling duur?

Op kunstbeurzen en tijdens tentoonstellingen een kunstwerk aankopen is vaak wel wat duurder. Maar verstandiger is het om je eerst goed te oriënteren, te ontdekken wat je mooi vindt op deze beurzen en expo’s. Door je eerst te verdiepen in een of meerdere kunstenaars of kunststroming(en) voorkom je dat je snel op een werk uitgekeken raakt. Uiteraard kun je je ook verdiepen met behulp van onze online kunstgalerie. Hier zijn van ruim 100 verschillende kunstenaars meer dan 600 werken te vinden. Om dit te vereenvoudigen zijn er diverse selecties te maken in het submenu zoals: ABSTRACT, FIGURATIEF, POP-ART, STREET-ART, maar ook andere tekstlinks zoals: KLEURRIJK, GROTE KUNST, KLEINE KUNST, COBRA GERELATEERDE KUNST.
Kom je er niet uit? Maak dan een afspraak om je goed te laten adviseren en om eventuele twijfel weg te nemen. We kunnen namelijk ook een uitgekozen kunstwerk in je woon- of werk omgeving ‘photoshoppen.’ Deze kunst-service geeft een goede impressie en maakt de keuze voor het juiste kunst werk in jou omgeving makkelijker. Lees dan naast deze kunsttips ook even de informatie over kunstvormen en de kunst begrippen. Of misschien wat meer lezen over de populaire kunststroming street-art?

Uitleg over grafiek of Webshop?

Wil je meer weten of grafiek of schilderijen? Of  ALLE KUNST in onze WEBSHOP bekijken.

Grafiek & schilderijWebshop