Veel mensen kopen een kunstwerk dat ze raakt, dat ze mooi en / of intrigerend vinden. Dat is altijd de beste investing, maar serieuze kunst verzamelaars zullen wel degelijk nadenken over investeringen. Bij het uitgeven van bijvoorbeeld € 5000,- of meer aan een origineel kunstwerk, verwacht je dat deze zijn waarde behoudt en hopelijk in waarde stijgt. Vrijwel niemand koopt kunst met het idee geld te verliezen. Toch is de realiteit van de kunstmarkt dat niet alles in waarde stijgt. Sommige kunst daalt in waarde, maar veel schilderijen, grafiek of beeldhouwwerken blijven ongeveer de aankoopprijs waard.
Hieronder volgt advies om een goede investering te doen en rendement te behalen. Koop wat je mooi vindt als je geen andere doelen hebt dan puur plezier – dan kun je niet verliezen.

Goede of minder goede kunst?
Het beste advies dat ik ooit kreeg was om altijd het beste te kopen, zelfs als het financieel moeilijk is. Werken waarvoor je diep in de buidel moet tasten, waarderen meestal het meest. De beste kunst van topkunstenaars zoals Ai Weiwei, Andy Warhol, Damien Hirst, Banksy, Shepard Fairey (OBEY) en Keith Haring behouden hun waarde en bieden een redelijk consistente waardestijging. Tijdens recessies wordt vooral de middenmarkt geraakt. Het op één na beste advies was om een ‘top tien’ kunstwerk van een grote kunstenaar te kopen tegen de huidige marktprijs – op lange termijn zul je daar blij mee zijn.
Bekijk hier onze ABSTRACTE KUNST selectie
Bekijk hier onze FIGURATIEVE KUNST selectie

De conditie van het kunstwerk
Bij de aankoop van grafiek, vooral oudere of gelimiteerde edities, is het cruciaal om op de conditie te letten. Informeer bij je kunst galerie naar de conditie van de zeefdruk, ets, lithografie, polygrafie of giclée. Prenten kunnen verslechteren door blootstelling aan licht, vochtigheid, verkeerde opslag of beschadiging. Een conditierapport is essentieel om verborgen schade of gebreken te identificeren, die uiteindelijk de waarde kunnen verminderen. Laat kostbare kunstwerken professioneel inspecteren en laat bij twijfel een verslag maken.

Kunst kopen op eBay, Marktplaats etc.
Een van de grote verleidingen op de kunstmarkt is je geluk beproeven op eBay, Marktplaats of een degelijke site. Terwijl veilinghuizen als Sotheby’s en Christie’s als casino’s worden gezien, zijn eBay en Marktplaats wellicht soms meer te vergelijken met een loterij? Het gebrek aan professionaliteit en ethische handelswijzen op dergelijke platforms is soms echt zorgwekkend. Het aantal aangeboden valse kunstwerken van Keith Haring, Andy Warhol, maar ook van Herman Brood is enorm. Dit is een groot en zeer lastig op te lossen probleem op dergelijke sites. Voor het kopen van kunst en grafiek geldt daarom op dergelijke sites meestal: ‘Beter van niet.’

Oplagegrootte en authenticiteit
Het begrijpen van de oplagegrootte en authenticiteit van een prent is cruciaal voor de waarde. Gelimiteerde edities zijn doorgaans meer waard dan open edities. Variaties zoals kunstenaarsproeven en drukproeven (E/A, A/P, P/P, BAT, H/C)  beïnvloeden ook de schaarste en waarde. Het investeren zonder deze factoren te verifiëren kan leiden tot te veel betalen voor een massaproduct of vervalsing. Spreek met een specialist om zeker te zijn van wat je koopt.

Bekijk hier onze KLEURRIJKE KUNST selectie
Bekijk hier onze MONOCHROME KUNST selectie

Atypisch of minder gezocht
Hoewel het persoonlijk bevredigend kan zijn om atypisch of wat minder populair werk van een kunstenaar te bezitten, loont dit zelden vanuit investeringsperspectief. De grote en bekende kunstenaars worden herkend voor specifieke bijdragen aan de kunstgeschiedenis. Investeer in kunstwerken die dit herkenbare karakter, penseelvoering, kleurgebruik of handschrift in zich hebben. Het kopen van minder herkenbare en minder populaire werken van topkunstenaars kan later ook moeilijker te verkopen zijn, dit heeft dan zijn effect op de verkoopprijs.
Koop bij voorkeur geen tweederangs werk van een eersteklas kunstenaar. De beste prenten van een kunstenaar vertegenwoordigen zijn essentie en bieden de beste investering. Vermijd de verleiding om minder bekende werken te kopen die niet de kern of essentie van de kunstenaar vangen

Markttrends en de reputatie van kunstenaars
De kunstmarkt is dynamisch en wordt beïnvloed door veranderende smaken, trends en reputaties van kunstenaars. Blijf op de hoogte van markttrends en reputaties om te voorkomen dat je kunstwerken koopt die niet in waarde zullen stijgen. Onderzoek markttrends en reputaties om te investeren in kunst met een blijvende aantrekkingskracht.

Marktliquiditeit
Marktliquiditeit verwijst naar de snelheid waarmee een prent kan worden gekocht of verkocht zonder de prijs significant te beïnvloeden. Kunstwerken met een hoge liquiditeit zijn populair, worden constant gezocht en kunnen snel worden verhandeld. Onderschatting van marktliquiditeit kan leiden tot moeilijkheden bij het verkopen van prenten, vooral tijdens economische neergang.

Echtheidscertificaat
Koop alleen kunstwerken die authentiek zijn. Vertrouw niet enkel op een echtheidscertificaat of COA, maar op de reputatie van de verkoper. Een gevestigde kunst galerie staat achter de echtheid van het werk zonder afhankelijk te zijn van een certificaat.

Bekijk hier de gehele Art Etcetera kunstcollectie

Meer info:

Kunsttips

Schilderij en Grafiek (wat is wat in de kunstwereld)

Begrippen en betekenis in de kunst

BEKIJK ALLE KUNST >>

MEER NIEUWS >>

Hieronder een selectie van specifieke kunstwerken die aansluiten op het bovenstaande bericht