Art Etcetera heeft een omvangrijke Street Art collectie, naast Pop Art en veel internationale moderne kunst vanaf 1960. De Straat Kunst is ondermeer door Banksy en Shepard Fairey (OBEY) enorm populair geworden.

Street art ontstond in de jaren 1960 en 1970, hoewel de precieze oorsprong ervan moeilijk vast te stellen is. Het ontwikkelde zich als een reactie op de opkomst van graffiti en taggen in stedelijke gebieden. In plaats van alleen maar namen te spuiten, begonnen kunstenaars de muren en openbare ruimtes te gebruiken als ‘canvas’ voor hun creatieve expressie. Ze begonnen politieke boodschappen, sociaal commentaar en persoonlijke uitingen in hun werk te verwerken. Bekende kunstenaars zoals Keith Haring en Jean-Michel Basquiat speelden een belangrijke rol bij het populariseren van street art en het verheffen hiervan tot een erkende kunstvorm. Sindsdien heeft street art wereldwijd aan populariteit gewonnen en is het uitgegroeid tot een prominente kunstbeweging die de stedelijke omgeving transformeert en sociale dialogen bevordert.

Er zijn verschillende redenen waarom street art zo’n grote aantrekkingskracht heeft.
Ten eerste biedt street art een nieuwe en frisse benadering van kunst, die vaak buiten de traditionele kunstwereld valt. Het is vaak kleurrijk, expressief en opvallend, waardoor het de aandacht trekt van een breed publiek.
Daarnaast spreekt street art tot de verbeelding van mensen omdat het de openbare ruimte transformeert en de stedelijke omgeving verlevendigt. Het brengt kunst naar de straten, waardoor het voor iedereen toegankelijk wordt, ongeacht hun achtergrond of kennis van kunst.
Bovendien dient street art vaak als een vorm van sociale en politieke expressie. Het kan gebruikt worden om commentaar te leveren op maatschappelijke kwesties en om stem te geven aan gemarginaliseerde groepen.

Bekijk hieronder onze street art collectie, meer informatie over streetart? Lees onze publicaties hierover: Street Art wat is het? en De street art van Banksy en een publicatie uit 2016 over Banksy.

Tip: bezoek het fraaie Straat Museum op het NDSM terrein in Amsterdam eens.