24 februari 2016
Het bieden van een inspirerende werkomgeving aan werknemers lijkt bijna niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven. Steeds meer ondernemingen zien het belang om op die manier tot betere producten en diensten te komen. Ze houden bijeenkomsten vaker buiten de deur op verrassende plekken en richten kantoren en vergaderruimten zó in dat deze de creativiteit van de medewerkers prikkelen.

“Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen met verbouwen. Nu hebben we in het pand verschillende flexplekken, is de aankleding op de afdelingen fris en motiverend en hangen er spreuken aan de muur om nét dat beetje meer uit jezelf en de dag te halen. Op de wanden vind je daarbij skylines van diverse Nederlandse steden. Daarbij stimuleren we onze mensen om op verschillende afdelingen te werken, zodat van elkaar geleerd wordt. Dit alles bij elkaar moet de medewerkers scherp houden.”

Aan het woord is Sam Groen, facility manager bij KONE, wereldwijd marktleider in de liften- en roltrappenindustrie. Om medewerkers meer flexibiliteit en inspiratie te kunnen bieden, introduceerde het bedrijf onlangs Het Nieuwe Werken.

Groen merkt dat het creatief omgaan met je eigen werkplek werkt. KONE hecht daarbij veel waarde aan innovatie. “Sinds kort maken we zelfs gebruik van een virtuele receptioniste”, vertelt Groen. “Receptionisten zijn tegenwoordig extreem druk. Die proberen we nu te ontlasten door een digitale dame in te zetten. Bij binnenkomst kun je je bij haar inschrijven. Eenmaal aangemeld biedt een echt persoon je koffie aan en neemt vanaf daar de ontvangst over.”

Inge van Rooij is adjunct-directeur bij Worldmeetings, een bedrijf dat zich bezighoudt met strategisch meeting management. Zij ziet een verschuiving in de verhuur van vergaderlocaties.
“Het feit dat bedrijven vaker naar creatieve werkplekken zoeken, heeft te maken met de behoefte om te delen. Bedrijven en instellingen die van oorsprong zelf niet echt aan vergaderen doen, bieden tegenwoordig vaker ruimten aan voor meetings en andere bijeenkomsten. Zo werken we samen met een galerie die een deel van het pand verhuurt als vergaderlocatie, maar denk daarbij ook aan sportclubs bijvoorbeeld. Voor die verenigingen is het een mooie bijverdienste. Zo’n sporthal wordt overdag toch weinig gebruikt.”

Brainstorm op een boorplatform
Of er daadwerkelijk gezocht moet worden naar een ‘out of the box’-omgeving hangt volgens Van Rooij wel van het type bijeenkomst af. “Bedrijven houden trainingen vaak nog gewoon in standaardruimten. Daarbij gaat het namelijk om informatieoverdracht en wil je je publiek niet te veel afleiden. Maar bij een brainstormsessie is het zaak veel meer op de beleving in te spelen.

Denk aan het huren van aparte locaties zoals een boerderij, boot of boorplatform, maar ook aan de inrichting van de zaal kan wat gedaan worden. Zo werken bedrijven met verschillende kleurtinten in de verlichting, een speciale geur in de vergaderruimte, of zorgen ze voor speciale hapjes. De Jaarbeurs is daarin wat mij betreft een van de voorlopers, omdat het de mensen daar lukt met standaardzalen het publiek toch een unieke belevenis mee te geven.”

Toch zijn het niet alleen externe locaties die bedrijven en hun personeel inspireren, stelt Van Rooij. “Ook het kantoor zelf richt men soms dusdanig in, dat het de creativiteit van de werknemers positief beïnvloedt. Zo heeft een klant van ons van een van de tafels in het pand een tafeltennistafel gemaakt. De vergaderlocatie blijft dan vrij standaard, maar deze touch geeft mensen toch een extra prikkel.”

Schaap weet raad
Er zijn nog meer manieren om de creativiteit van medewerkers te bevorderen. Berit van Dobbenburgh is directeur van Kunst.nl. Zij ziet hoe kunst binnen ondernemingen kan bijdragen aan nieuwe inspiratie. Het bedrijf leent voornamelijk hangend werk uit aan bedrijven en instellingen. Volgens Van Dobbenburgh gebruiken bedrijven kunst vaak om tot nieuwe inzichten te komen. “Met zo’n werk heb je altijd een gespreksonderwerp. In vergaderingen kijken mensen rond, spotten het kunstwerk en komen vervolgens op hele nieuwe ideeën.”
Van Dobbenburgh noemt als voorbeeld Eneco, dat in de vergaderruimte een groen beeld heeft staan dat op een schaap lijkt. “Toen een bijeenkomst daar vastliep, riep iemand ‘Laten we het anders even aan het groene schaap vragen!’ Dat brak de spanning. Je kunt ernaar kijken, maar erover praten heeft veel meer effect.”

Van Dobbenburgh wordt zelf ook geprikkeld door kunst. “Zo had ik een kip op mijn bureau staan. Die wipte als ik aan het schrijven was met haar kopje heen en weer, alsof ze vond dat ik goed bezig was. Klinkt stom, maar het werkt wel.”

Schilderij leidt tot echtscheiding
Paul Lohmann, eigenaar van Gallery238-Amsterdam, weet uit eigen ervaring hoe kunst emoties op kan roepen.
“Zeer regelmatig treffen we mensen die in tranen uitbarsten bij het zien van een bepaald werk, van oudere mensen tot de jongere generatie. Als we het verhaal bij een schilderij vertellen, raakt men vaak geëmotioneerd.” Het meest bijzondere moment was een paar weken geleden, vertelt Lohmann. “Toen kwam een oud-klant binnen om te vertellen dat ze erg onder de indruk was van een schilderij van Lita Cabellut. Dat had op haar zo’n bevrijdend effect gehad, dat ze uiteindelijk is gescheiden van haar man.”

Kanttekeningen
Als het gaat om de zoektocht naar een creatieve werkomgeving zijn er wel een paar kanttekeningen te noemen. Wil je blijven inspireren, dan moet je blijven vernieuwen, zijn ze bij Worldmeetings van mening. “Wij merken bijvoorbeeld sterk dat bedrijven bijzondere locaties maar een paar keer boeken”, vertelt Van Rooij. “Daarna is het nieuwe eraf en zoekt men naar alternatieven.”

Van Dobbenburgh van Kunst.nl erkent dat. Ze geeft als tip mee kunst regelmatig te wisselen, ter bevordering van de werkinspiratie. “De meeste van onze klanten kiezen ervoor dat eens in de twee jaar te doen, maar onze ervaring is dat hoe vaker je kunst wisselt, des te beter je je ervan bewust bent wat je aan de muur hebt hangen en waarom.”

Kijk alleen wel uit dat je niet in je creativiteit doorslaat en daardoor je doel voorbij schiet. Van Rooij: “Zo kan het huren van een afgelegen locatie in het kader van ‘back to basics’ juist een averechts effect hebben omdat relevante moderne technologieën, die men misschien toch nodig heeft, ontbreken.” <<

Informeer eens naar de mogelijkheden van kunst huren voor je werkomgeving en laat ons een voorstel maken. Bel 035-6780955 of maak meteen een afspraak.

Door: Wendy de Liefde
Dit artikel staat in het januari-/februarinummer van Facto Magazine. Deze editie verschijnt op vrijdag 5 februari 2016.

MEER NIEUWS >>