Interview voor Jij&Wij magazine
PIM BRAS, WERKT BIJ ART ETCETERA IN BUSSUM.
“Laten zien wat kunst kan betekenen, daar word ik blij van”

Vroeger reisde hij als kunstenaar door binnen- en buitenland om te exposeren, nu werkt Pim Bras in zijn kunstgalerie: Artetc.nl in Bussum. “Ik had destijds een enorme drive, deed van alles. Zo heb ik bijvoorbeeld een hele serie puzzelschilderijen en objecten gemaakt, puur omdat die vorm heel interessant kan zijn: we zijn namelijk constant aan het puzzelen in het leven. Later maakte ik steeds meer verstilde kunst en soms zelfs compleet zwarte schilderijen. Uiteindelijk werden het grote, kleurrijke doeken en krijttekeningen.
In die tijd keek ik ook al samen met andere kunstenaars of we galerieën konden interesseren voor ons werk. Dat
verkopen, was een welkome aanvulling op het kunstenaarschap.”

VERZAMELEN
Toen hij trouwde en kinderen kreeg, moest Pim zorgen voor een zeker inkomen, in plaats van een schilderij dat af en toe werd verkocht. Om die reden werkte hij twintig jaar als grafisch vormgever. Toch bleef kunst op de achtergrond altijd een rol spelen. Stukje bij beetje begon Pim van allerlei stukken te verzamelen. Hierdoor stond zijn ontwerpstudio op een gegeven moment zo vol, dat hij vijf jaar geleden besloot een winkelpand te huren. “Waar ik als grafisch vormgever in bleef werken en af en toe iets van mijn verzameling
verkocht. Totdat het op een gegeven moment zo goed begon te lopen, dat ik mij voor een groot gedeelte heb toegelegd op de aan- en verkoop van beeldende kunst.”

SCHATKAMER
Art Etcetera is in feite één grote catalogus van verzameld werk. “De collectie begint bij CoBrA (afkorting voor Copenhagen, Brussel en Amsterdam, red.), een abstracte kunstvorm die eind jaren vijftig
ontstond. Met Karel Appel en Corneille als de bekendste kunstenaars uit die tijd. Daarnaast ben ik Pop-art van onder meer Andy Warhol en Roy Lichtenstein gaan verzamelen. Later voegde ik daar Street-art en Sport-art aan toe.” Nog altijd geniet Pim van enthousiaste reacties van klanten op zijn uitbundig kleurrijke collectie. “De één noemt het een schatkamer, de ander vindt het een snoepwinkel. Sommigen worden er helemaal nerveus van. Dat is wel heel grappig. Ik heb een werkomgeving gecreëerd waar ik mezelf heel prettig voel. Het is geweldig om met al die verschillende kunstenaars in de galerie bezig te zijn. Dat doe ik deels samen met mijn zoon. Net als hij vind ik het fijn om mijn liefde voor kunst te delen met anderen.”

Download de PDF van het interview hier

Bekijk hier het volledige Jij&Wij magazine online