Juli 2017 – De expositie ‘The Prints of Andy Warhol and other PopArtists’ is in de maanden juli, augustus en september 2017 in de Beurs van Berlage in Amsterdam te zien. Het betreft de omvangrijke privécollectie met voornamelijk zeefdrukken van Andy Warhol, maar ook werk van Keith Haring, Roy Lichtenstein en andere PopArt artiesten die mediaondernemer Lex Harding in de afgelopen decennia heeft verzameld.

PopArt
Popular Art, PopArt, is een kunststroming die in de jaren zestig in Amerika en Engeland ontstond. De thema’s van PopArt zijn vaak ontleend aan alledaagse dingen, zoals stripverhalen, reclame, televisie, kranten en tijdschriften. Doordat beroemdheden als Marilyn Monroe, Mick Jagger en alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals soepblikken werden gebruikt als motief, kwam PopArt dicht bij het dagelijkse leven te staan.
Door het gebruik van zeefdruk werd PopArt ongekend populair. Door het drukken van kunst in oplages werd PopArt betaalbaar. Kunst werd zo bereikbaar voor een groot publiek. In de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw vervaardigde PopArt staat nog steeds in de belangstelling.

Andy Warhol
De belangrijkste PopArt kunstenaar is Andy Warhol, direct gevolgd door Keith Haring en Roy Lichtenstein. Veel PopArt kunstwerken zijn in de eerste plaats decoratief en hebben nauwelijks een diepere boodschap. Warhol zei ooit: “If you want to know all about Andy Warhol, just look at the surface of my paintings and films and me, and there I am. There’s nothing behind it”. In 2017 is het precies 30 jaar geleden dat Andy Warhol overleed.
De expositie laat naast de kunstwerken ook zien hoe een zeefdruk (of seriegrafie) tot stand komt, maar ook foto’s van Warhols ‘Factory’, zijn atelier in New York, waar artiesten en muzikanten zich verzamelden en waar de meeste kunstwerken werden gerealiseerd. Te zien van 2 juli 2017 tot 30 september 2017 in De beurs in Amsterdam.
De PopArt collectie van Art Etcetera met o.a. Andy Warhol, Keith Haring, James Rizzi, Jan Ballert, Jeff Koons, Robert Rauschenberg, Peter Klasen kun je vinden door hier te klikken.