Kunst maakt gelukkig. Dit eenvoudige, maar krachtige statement vat de diepgaande en transformerende impact samen die kunst kan hebben op ons welzijn. In verschillende vormen heeft kunst het vermogen om ons hart te beroeren, onze geest te stimuleren en onze ziel te verheffen, wat hoop schenkt.

Schoonheid en creativiteit
Kunst biedt een uitlaatklep voor expressie en zelfreflectie. Of het nu gaat om schilderijen, grafiek, beeldhouwwerken, muziek, dans of literatuur, kunst stelt ons in staat om onze emoties, gedachten en verbeelding op unieke wijze tot uiting te brengen. Het stelt ons in staat om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en ons onder te dompelen in een wereld van schoonheid en creativiteit.
Bovendien verbindt kunst mensen. Het brengt mensen samen door gedeelde ervaringen en emoties. In musea, theaters, concertzalen en kunstgalerijen kunnen mensen samenkomen en de betekenis van kunstwerken delen. Dit sociale aspect van kunst kan ons gevoel van verbondenheid versterken en ons gelukkiger maken.
Kunst inspireert en motiveert ook. Het prikkelt onze verbeelding en moedigt ons aan om nieuwe perspectieven te verkennen. Kunstenaars dagen de status quo uit en dagen ons uit om buiten de gebaande paden te denken.
Bekijk hier onze ABSTRACTE KUNST selectie
Bekijk hier onze FIGURATIEVE KUNST selectie

Kunst en dopamine
Naast deze subjectieve ervaringen zijn er ook wetenschappelijke bevindingen die het verband tussen kunst en geluk ondersteunen. Onderzoek heeft aangetoond dat het kijken naar kunst de productie van dopamine kan stimuleren, het ‘gelukshormoon’ dat gevoelens van voldoening en plezier veroorzaakt. Deze neurotransmitter wordt vrijgegeven wanneer we iets doen dat we leuk vinden, zoals het ervaren van schoonheid door kunst.

Kunst en cortisol
Verder tonen studies aan dat het kijken naar kunst het niveau van cortisol, het stresshormoon, kan verlagen. Dit kan leiden tot een gevoel van ontspanning en welzijn. Bovendien kan kunsttherapie worden gebruikt als een effectieve interventie voor het behandelen van emotionele trauma’s en het bevorderen van positieve emotionele uitkomsten.

Verbeteren cognitieve functie
Ook heeft onderzoek aangetoond dat kunst het vermogen heeft om de cognitieve functie te verbeteren en de hersenen actief te houden. Het observeren en interpreteren van kunstwerken kan de hersenen uitdagen en nieuwe neurale paden creëren, wat kan bijdragen aan het behoud van cognitieve functies en het verminderen van het risico op cognitieve achteruitgang op latere leeftijd.

Bekijk hier onze KLEURRIJKE KUNST selectie
Bekijk hier onze MONOCHROME KUNST selectie

Kunst maakt ons gelukkig
Kortom, kunst maakt ons gelukkig door schoonheid en expressie in ons leven te brengen, door verbinding te creëren tussen mensen en door onze creativiteit te inspireren. Kunst heeft ook de kracht om de toeschouwer kritisch te laten denken, aan te zetten tot discussie en dialoog, onze empathie te stimuleren en bewustwording te creëren.
Laat kunst daarom een integraal onderdeel van je leven zijn, want kunst heeft het vermogen om mensen te raken en transformeren, dit maakt het een krachtige bron van vreugde en vervulling in ons leven.
Bekijk hier de gehele Art Etcetera kunstcollectie

Meer info:

Art as therapy, Alain de Botton, John Armstrong

Prof Zeki, DIT DOET KUNST MET JE BREIN

Prof Erik Scherder, Actieve en passieve kunstbeoefening goed voor de hersenen