Mei 2018 – Een tentoonstelling in het Stedelijk t/m 12 augustus met verzamelde werken uit de voormalige Sovjetrepublieken. De kunst uit de (voormalige) ‘Oostblok’ landen is vanaf het einde van de Koude Oorlog verworven. Belangrijke thema’s, naast suggestief gebruik van symbolen en aan performances gelieerde strategieën, zijn reflecties op de politieke situatie maar ook verwijzingen naar vroeg 20ste-eeuwse kunst. 

De titel van de tentoonstelling is afkomstig van een schilderij van de Russische schilder Leonid Lamm (1928-2017) Adam and Eve: Freedom is Recognized Necessity. Lamm verwijst hiermee naar de complexe verhouding tussen vrijheid en noodzaak en levert tegelijkertijd een ironisch commentaar op de socialistische dictatuur.

De gepresenteerde kunst is van ruim 30 kunstenaars met verschillende achtergronden. Sommigen zijn altijd in hun geboorteland gebleven terwijl anderen zijn geëmigreerd. 

Een van de thema’s in deze tentoonstelling is gerelateerd aan de reflecties van de kunstenaars op de socialistische dictatuur. Zo zien we op het enorme werk van Oleg Tselkov (Moskou 1934) twee monumentale, griezelige, expressieloze figuren. De twee mannen, met gezichten als maskers, zijn een metafoor voor het verlies van identiteit en individualiteit in de Sovjet maatschappij.

Werk van de kunstenaar Oleg Tselkov is HIER te zien en te koop bij Art Etcetera.

Klik hier voor meer info over de tentoonstelling in het stedelijk.