Maart 2016 – Wetenschappers van de Queen Mary University in Londen hebben naar eigen zeggen de beroemde straatartiest Banksy ontmaskerd, door middel van ‘geographic profiling’. Dat meldden Britse media. De techniek werd al eerder gebruikt bij het opsporen van seriemisdadigers.

Door het ruimtelijk patroon te analyseren van Banksy, die anoniem kunstwerken met een politieke boodschap op straat achterlaat, konden de wetenschappers bepalen wie hij echt is. Britse media vermoedden jaren geleden al dat het om de Brit Robin Gunningham ging en dat is nu door de universiteit bevestigd.
De techniek om mensen op te sporen is ook al eens ingezet om uitbraken van ziektes in kaart te brengen. Volgens de wetenschappers zou het ook kunnen bijdragen aan het opsporen van terroristen.

Oude foto
Een hele grote verrassing is het nieuws niet. Al in 2008 claimde the Daily Mail dat de wereldberoemde Banksy Gunningham zou zijn. De Britse krant zei hem te hebben herkend van een oude foto die in Jamaica was genomen. Sindsdien dook de naam Gunningham in de Britse media steeds vaker op in verband met de vermaarde graffitikunstenaar, maar honderd procent zekerheid dat hij het was, was er nooit geweest.

Banksy maakte naam toen hij in 2006 een levensgrote replica van een gevangene uit Guantanamo Bay Disneyland in Californië binnen smokkelde. Hij wilde daarmee de aandacht vestigen op het omstreden detentiecentrum op Cuba, waar Amerikaanse terreurverdachten worden vastgehouden zonder dat ze een rechtszaak hebben gehad.

Banksy staat bekend om zijn felle maatschappijkritiek. Zijn dystopische pretpark Dismaland in het stadje Weston-super-Mare, volgens hemzelf een kritiek op het huidige Engeland, werd eind september afgebroken om in Calais te worden herbouwd als vluchtelingenopvang. Half oktober verschenen er inderdaad mannen van Banksy’s team in de Jungle, om daar kleine hutjes voor vluchtelingen met materiaal uit het pretpark te bouwen.

Bekijk HIER het werk dat we van Banksy in onze kunstcollectie hebben.

Meer weten over betaalbare Banksy kunst?

MEER NIEUWS >>