Augustus 2018 – Andy Warhol, de bekendste pop-art kunstenaar, zou  deze maand 90 jaar zijn geworden. Warhol kwam uit de reclamewereld en maakte zijn kunst tot handelswaar. Iedereen kent zijn kunstwerken met soepblikken, filmsterren en dollarbiljetten.

Andy Warhol had, in de jaren 50 van de vorige eeuw, veel succes als reclametekenaar. Eind jaren vijftig hield hij diverse exposities. Het werk was sterk geïnspireerd op de advertenties die hij als reclametekenaar maakte. Van zijn reclame werk kon hij goed leven en hij begon met het verzamelen van moderne kunst.

Hij besefte dat hij, om beroemt te kunnen worden met zijn kunst, met iets nieuws of vernieuwends moest komen. Vervolgens maakte hij schilderijen van dollarbiljetten en van Campbell’s soepblikken, beide onderwerpen was Warhol dol op. Kunst van dergelijke alledaagse onderwerpen was nog niet eerder gemaakt. Later introduceerde hij het maken van kunst in oplagen, door middel van zeefdruk, Een perfecte methode voor het reproduceren van zijn kunstwerken.

Na de dood van Marilyn Monroe in 1962 begon hij met zijn beroemde Marilyn serie met talrijke schilderijen en zeefdrukken. Een jaar later verschijnen er zeefdrukken met een reeks portretten van beroemdheden welke gebaseerd waren op een foto. Hierna werd een hele serie monochrome beelden gerealiseerd van verkeersongelukken.

De vraag naar zijn kunst nam toe en Warhol betrok met assistenten een enorme ruimte in Manhattan: The factory. De productie nam enorm toe en The factory was naast werkruimte ook een ontmoetingsplaats voor jonge kunstenaars, politici, prostituees, travestieten, verzamelaars, muziekanten als The Velvet Underground etc.
In 1968 werd Andy Warhol neergeschoten, werd klinisch dood verklaard, maar hij overleefde de aanslag als door een wonder. Andy trok zich terug maar trok steeds meer op met de jetset.

Rond 1978 besloot hij weer kunst te gaan maken. De rijken en filmsterren waren bereid veel geld te betalen voor een portret en Andy liet steeds meer van het proces door zijn assistenten doen.

In de laatste jaren van zijn leven maakte o.a. portretten van Goethe, Beethoven en Lenin, maar ook zelfportretten. De kunstenaar werd meer en meer een society persoonlijkheid, die feestjes, openingen en tentoonstellingen bezocht.
In februari 1987 werd hij geopereerd voor galstenen waar hij lange tijd last van had. De operatie was goed verlopen maar geheel onverwacht overleed Andy de volgende ochtend aan een hartaanval.

Klik hier om het werk te zien dat Art Etcetera van Andy Warhol in de collectie heeft.

 

Meer NIEUWS >>